Header Ads

"U pump susu untuk baby ke? kite tak support aktiviti ni, amik masa keje"

"U pump susu untuk baby ke? kite tak support aktiviti ni, amik masa keje"

TULISAN ini dikongsikan oleh Puan Faradila yang menceritakan cabaran yang perlu dihadapi oleh ibu-ibu yang bekerja. Semoga tulisan ini memberikan manfaat dan pengajaran kepada semua. Baca lagi:


Baru balik checkup baby @38weeks, Gynea tanya banyak MC lagi tak? I said setahun keje baru 1 hari MC despite preggy Alhmdulillah.. So she said "I give u 2 weeks MC lah..better rest at Home..takut tak sempat dari KLCC lebih sejam kalo nak smpai Hospital ni" I said : Next week nak masuk ofis lagi dr..banyak keje kene settle. tak best handover banyak keje kat org.

I just wanna share d sad fact nowadays..Company kalo bleh memang taknak hire married women yang muda2..kang maternity leave je..Jan haritu, i g interview at this 2 comp..antara soalannya 'U ada plan nak pregnant lagi tak?' WTFish punya soklan kann..I said "I dah ada sepasang, so takde plan nak tambah, tapi kite merancang je, Allah yang tentukan.. Install IUD pun bleh hilang & tau2 mengandung je kann" Ada my fren tu g interview kat comp besar lagi, siap ditanya 'u pump susu untuk baby ke? Coz kite tak support aktiviti pump ni, amik masa keje' So my fren said 'But u support d guys went smoking at d stairs, 20min/session for 3-4 times during working hours?' Haa kene sound setepek before myfren walk away..

Hargailah isteri-isteri bekerjaya diluar sana..walaupun kadang dia balik keje lewat tak smpat masak/tapau je..Coz sangat-sangat challenging jadi working mom, its not easy to balance career-famili, try put urself in her shoes : yang preggy telan segala suppliment to stay healty & fit untuk keje.. yang breastfeed mengangkut segala & bekejar dgn rutin tugas & komitment fully breastfeed for 2years.. buat keje kene cepat & efficient, work smart coz 5:30 sharp kene rushing balik kann..kadang dapat MC pun gagahkn diri masuk keje gak coz nak cover leave untuk jaga anak2 tak sehat nnt.. takkan tiap2 bln amik AL/MC smpai 5hari kott.. kene pandai bagi komitment kalo nak keje mkn gaji, disiplin & komitment perlu untuk jaga periuk nasi kite..s ekarang ni living cost sky high.. segala bnda naik tiap2 bulan.. takde plak yang nak derma 2billion dalam akaun kite, so demi keselesaan anak2 & quality of life, ramai ibu perlu bekerja.

Note : jangan pm i untuk join MLM/Online Biz/produk2 plak.. kita msg2 ada minat & kelebihan sendiri.. ada yang minat jadi lawyer/engineer/arkitek keje ofis 10jam sehari, so just let them be.. walaupun mereka terlepas peluang bekerja dari rumah smbil mnyusukn ank & dijamin jutawan dalam masa setahun.. My intention, kpd lelaki-lelaki yang jadi bos tu, semoga bersimpati pada perjuangan ibu-ibu bekerja ni.. sebab anda pun keluar dari rahim seorang ibu & menyusu dulu kannn..

Powered by Blogger.