Header Ads

"Camne benda besar camni korang boleh kate dah abis klua??"

"Camne benda besar camni korang boleh kate dah abis klua??"

Tulisan ini dikongsikan oleh Misess Hass yang menceritakan kejadian yang menimpa adiknya di Hospital Putrajaya. Beliau mendakwa petugas kesihatan di hospital itu cuai sehinggakan uri bayi adiknya terpaksa dikeluarkan kali kedua selepas bersalin. Baca lagi:


Setelah sume reda baru ade kekuatan nak share cerita ni dekat kawan2.. MAAF ramai msg , tanye kenape, mengapa, bagaimana, has pun takde JAWAPAN.. ni jela penjelasan yang ade.. nak reply sorang2 takde mase.. ni has bagitau sejelasnya. 

detik gembira menjadi seorang ibu kepada bayi perempuan jadi betukar hitam bermula pada ..

--11Dec (Khamis)
adek Has (Cera) bersalin normal pada 430petang di HOSPITAL PUTRAJAYA.. selepas baby keluar dengan selamat die ditinggalkan doc dengan 2 orang bidan pelatih , seorang bidan senior dan suami.. bidan pelatih menarik uri dan terputus (*mengikut ape yang diceritakan..) bidan takot dan terus tinggalkan Cera dengan suami.. sehingga jam 630petang selepas berbalah dengan mereka yang terlibat, baru Cera boleh dimasukkan ke bilik OT ..( *tujuan mengeluarkan uri) waktu itu Cera dah mengalami tumpah darah.. di labouroom mereka menggunakan tangan untuk mengeluarkan uri tersebut tapi darah membuak2 dan sehingga terpercik ke baju doc.. tekanan darah semakin low .. Cera makin lemah. die ditolak ke bilik OT.. selesai pada jam 9malam.. darah masuk 1beg (aku taktau ape istilah yang betol)

12 Dec Jumaat( harike-2)
uri yang kite terime hanya besar segenggam.. pelik dengan benda tu has suruh suami cera double check dengan pihak hospital.. sebelum discharge mereka telah kuakan surat mengatakan semua nya COMPLETE. titik. dan kami pulang pada petangnya. 

--gembira sampai dirumah. menyambut orang baru .. ORKED ISABEELA 2.34kg|| 430 petang ||11Dec

13Dec Sabtu (harike-3)
nurse klinik desa datang melawat.. Cera masih lemah dan pucat.. untuk ke toilet yang cume beberapa langkah pun mencungap, **hairan** tapi sedapkan ati mungkin kerana die kekurangan darah.. jadi die mudah pening dan nak jatuh. baby Orked sedikit kuning, ke klinik ,, bacaan 11. 

14Dec Ahad ( hari-4)
Cera masih dalam keadaan same, kadang-kadang die rase nak demam.. mase tu anggap die bengkak susu, makan panadol baik.. follow up jaundis Orked,, bacaan 15.. --admitted. balik rumah amik Cera tuk duduk dengan Orked same..

-- 3ari 2malam di An-Nur. 

16Dec Selasa (hari ke-6)
*menginap di hotel belakang hospital.. * Stat pukul 4pagi tibe-tibe Cera demam kuat, menggigil teruk.. die mintak makan panadol, memang rase tak sedap hati.. kalo pun bengkak susu tak kan sampai macamtu.. tapi die kite die oke.. -- terlelap .. sedar-sedar dengar die panggil.. tengok Cera dah sesak nafas.. menggigil kuat.. dah pakai selimut tebal 2 lapis pun die kate sejuk.. memang tak tau nak wat ape time tu.. ** teringat terus kol suami Cera, jam 7 pagi sampai dekat Az-zahrah.. 

--terlalu sukar untuk mengambarkan keadaan ketika itu, *tibe2.. berlaku dlm sekelip mata, Cera seperti tak sedarkan diri.. terus ditolak ke bilik icu sebab kekurangan oksigen, nadi laju.. mata buka tapi pandangan kosong.. dipasangkan alat-alat dan wayar.. pakai oksigen , sebab die tak le bernafas sendiri, masih lagi menggigil kuat,, Cera dah mula merepek, mugkin disebabkan demam panas telampau tinggi, Az-Zahrah kekurangan kelengkapan ICU.. mereka terpaksa tolak kes ke HOSPITAL PUTRJAYA semula naik ambulans. **dari Az-Zahrah dorang wat rumusan samada ade jangkitan samada di paru-paru atau dalam darah.. kite sama sekali tak mengagak yang ada uri yang masih tinggal.. ** LANGSUNG TIDAK.. 

-- sampai di H.Putrjaya hanya berdua dengan die.. cera ditolak ke labouroom.. has tunggu kat lua.. Suami cera uruskan Orked yang discharge ari yang sme dari An-Nur.. lame menunggu, setelah berkali bertanye nurase yang bertugas, tapi tak dilayan.. has cume nak tau keadaan die kat dalam, tapi jawapan yang sme jugak dorang bagi.. XTAHU!! dekat 2jam takde jawapan.. bengang, terus tolak pintu labouroom tu.. dorang tak bagi, suami je dibenarkan.. cakap kat nurse tu saya kakak die, suami uruskan anak die kua hospital, dapat maki sebijik, terus tolak msuk.. terkejut tengok sermai orang kerumun kat cera.. 

-- tanye ape yang dah berlaku .. Doc tu jawap " sebenarnya puan kite kuakan uri die sambil tunjukkan plastik uri tu.. tengok uri tu memang besar.. lebih besar dari yang dah ditanam 

terus macam-macam soalan beserta makian blablabla.. 

-- camne benda besar cmni korang ble kate dah abis klua?? 
-- mase yang kua senggengam tu korang tak pelik ke..?? korang doc ke aku doc sekarang?? 
-- ape korang buat mase kat bilik Ot tu?? buat keje ke xbuat keje?? 
-- mase ari discharge kite dah suh double check.. dan sume oke.. korang kate OK.. arini benda ni duk ade dalam perut sampai 6ari?? 

dan sume soalan tu takde jawapan.. Doc pun tak bole jawap.. die tarik manual je.. bayangkan orang yang bersalin 6ari.. luka masih baru dengan jahitan belum pun pulih.. dikeluarkan uri sebesar itu.. erm.. tanda soal besar?????

dan yang lagi tak masuk akal doc tu cakap "kadang-kadang uri ni ade orang satu, kadang ade 2.. " uri ni kalo rahim semakin kecut die akan kua sendiri.. * WHAT???? terus has jawapkan 'kalo uri tu ade 2 ke 10 pun.. kuakan la sume.. kan die masuk bilik OT?? kenape tak cek bersungguh..?? '.. "doc ingat saya budak-budak ke.. saya kakak die.. sayaa ade 3orang anak.. bukan saya tak pernah tengok uri, macamne besar dan berat uri tu.. tak jadi kat family korang bole la cakap kona sane sni.. --

dan pihak hospital discharge cera 12hb tu tanpa perlu follow up lagi.. *** betapa konfiden dorang nak kate benda tu dah clear.. ** 

-- 17 Dec rabu hari ke7
Sekali lagi cera dimasukkan ke bilik OT untuk cuci semula.. kesian die.. tapi kalo takbuat takot masih ade lagi sisa yang tertinggal.. masuk ke bilik OT dalam keadaan yang kite tengok sehat, bole melambai , bole senyum.. tibe-tibe dah sudah nurse tu tolak Cera dalam keadaan wayar penuh sane sni, sambil cakap pesakit ini 50-50 oksigen tak sampai ke otak.. dan ade jangkitan di paru-paru.. kte akan tolak ke ICU.. bole kalian bayangkan perasaan mama saya ketika itu.. ?? melihat anaknye yang tak sedarkan diri, die bukan ade sakit ape.. cume BERSALIN.. tapi sampai jadi macamni .. speechless!! 

19 Dec hari ke10
17, 18, 19hb di ICU.. 2 malam tak sedar kerana diberi ubat tido (tujuan rehat) subuh 19hb die sedar.. suami Cera, mama ayah ade mase tu.. ALHAMDULILLAH.. pukul 12 waktu melawat baru Has boleh tengok.. tak terkate-kate bile tengok die dah ble senyum , lambai tangan.. selepas die bole makan dan minom sendiri, dan bernafas sendri, petang tu die ditolak ke wad biase.. 

dirawat dr 16Dec - 28Dec baru dibenarkan pulang.. 

discharge.. dan bil tetap perlu dibayar .. apakah?? perlukah?? sebab ape?? tapi di BAYAR dengan jumlah sekian-sekian.. dan balik.. 

-- Has share benda ni bukan tujuan nak raih simpati, tapi nak cerita tentang Manusiawi, tanggungjawab, amanah, dalaam pekerjaan.. bila jadi kat family / orang tersayang ape korang buat?? JUJURLA dalam melakukan sesuatu.. bertanggungjawab pada tugasan anda masing2.. bidang anda terlibat dengan nyawa manusia, jadi berhati-hati dalam menyarung pakaian kerja kalian.. 

MARAH atas kecuaian, tapi apa kan daya.. nak lawan gov kes?? kite ni bkan orang ade2 kan.. serah segalanya pada Dia.. yang Maha Melihat, tiap2 satu yang terjadi.. yang penting NYAWA adek.. die lebih penting,, perlu dirawat, dipulihkan sepenuhnya, kalo kite lawan.. ape guna WANG jika NYAWA melayang.. 

Sekadar coretan dari hati, tiada niat lain selain dari berkongsi rase.. semoga ini tidak lagi terjadi kepada orang lain.. terime ianya sebagai qada dan qadar.. moga adek ku NORSHAHEERA dipanjangkan umo dan diberikan kesihatan yang berpanjangan.. amin YRA.. 



Powered by Blogger.