Header Ads

'Setiap 30 minit anak terdedah dengan gadget meningkatkan 49% risiko lewat bercakap'

'Setiap 30 minit anak terdedah dengan gadget meningkatkan 49% risiko lewat bercakap'



Perkongsian oleh Puan Maryam Jamadi:
 
MERANGSANG PERCAKAPAN DARI SELEPAS LAHIR


"Saya tak pernah ajar anak saya bunyi binatang, kalau nampak kucing cakap "kucing" bukan meow meow"

Teringat saya ada seorang ibu yang mempunyai anak lewat bercakap (speech delay) dengan bangga dan yakin kata begitu. Saya cuma mampu membebel dalam hati sahaja 😁

Mak ayah perlu ingat, setiap skil yang dipelajari anak ada tahapnya, sama juga macam skil motor kasar mula-mula meniarap, merangkak, duduk, berdiri, selepas itu baru berjalan. Dalam skil bahasa pun sama, bukan tiba-tiba anak akan pandai cakap 'kucing", "mama", atau "papa". Jika kita terus ajar perkataan yang complex, kadang-kadang ia terlampau susah untuk anak belajar terutamanya anak yang mengalami lewat bercakap. Umpama umur 7 tahun diajar subjek darjah 6.

Untuk anak bawah setahun, saya pecahkan kepada 3 tahap umur. Pastikan anak belajar mengikut tahap,

TAHAP 1 (0 HINGGA 3 BULAN)

1. Senyum
2. Buat bunyi "aaaa", 'eeee"..
3. Senyap atau senyum setiap kali kita bercakap dengannya.
4. Mengenal suara orang tersayang (mak atau ayah).
5. Suara menangis yang berbeza mengikut keperluannya.

Tips:
- Banyakkan berbual dengan jarak yang dekat sebab masa ini pandangan mereka masih lagi kabur-kabur, pandang mata.
- Belai-belai dan kerapkan mengurut bayi selepas mandi.
- Sikat dan usap rambut sambil menyusu.
- Beli mainan yang ada bunyi dan rangsang anak utk melihat ke arah bunyi.
- Untuk yang menyusu badan, biarkan 10 saat anak merengek sebelum menyusu supaya dia tahu kepentingan komunikasi (secara menangis) untuk dapat apa yang dia nak.
- Kerap menyanyi bersama bayi, buka mulut besar-besar sambil menyanyi tak payah sopan-sopan sangat 😘

TAHAP 2 (3 HINGGA 6 BULAN)
1. Ketawa mengeluarkan bunyi semasa bermain.
2. Berbual dengan mak ayah menggunakan bahasa "elien" 🙊
3. Pandai menunjukkan reaksi dan suara suka atau tidak suka (menjerit).
4. Respon dan pandang ke arah bunyi.
5. Kenal mainan yang mengeluarkan bunyi.
6. Fokus terhadap bunyi muzik.

Tips:
- Kerap ketawa bersama bayi.
- Kerap berbual. Bila anak sedang bercakap bahasa "elian", angguk mengiyakan konon-konon faham. Selepas itu cakap lagi, angguk geleng-geleng lagi. (Supaya anak belajar tunggu giliran untuk bercakap).
- Banyakkan bagi rangsangan bunyi, panggil nama anak dari arah yang berbeza.
- Tunjuk barang atau binatang sambil sebut nama (walaupun orang dulu-dulu tak bagi tunjuk-tunjuk guna jari telunjuk, buat jugak 😜). Tunjuk guna jari penting sebab tahap ini anak belum pandai fokus lagi.
- Menyanyi sambil tepuk tangan.

TAHAP 3 (6 BULAN HINGGA 12 BULAN)
1. Cuba untuk mengikut bunyi.
2. Menyebut "bababa", "mamamama" seperti panggilan mak ayah tetapi masih lagi belum spesifik.
3. Memahami arahan mudah seperti "datang sini".
4. Mengenal beberapa barang kebiasaan seperti susu.
5. Pergi ke arah bunyi.
6. Menggabungkan bunyi vokal dan konsonan (dadada, nananna, tatatata)
7. Menyebut perkataan pertama seperti "bye- bye", "hai" atau "mama".

Tips:
- Minta anak lihat mulut kita sambil sebut nama benda.
- Ulang-ulang dan ulang.
- Jangan cakap terlampau laju, anak tak dapat tangkap. Panjangkan setiap suku.
- Ajar anak minum air guna straw seawal umur 6 bulan (untuk oral motor).
- Ajar "flying kiss" bersama dengan gerakan mulut dan tangan.
-Kerap membersihkan dalam mulut bayi, sama ada guna kain lembab atau berus gigi bayi yang lembut.
- Beri arahan sambil guna pergerakan badan.
- Sama-sama ikut anak bercakap seorang diri "tatatata" atau "nananana" sebagai tanda kita berminat untuk mendengar.
- Tepuk tangan dan senyum setiap kali anak berjaya sebut.
- Ajar bunyi-bunyi binatang sambil tunjuk ke arah binatang contohnya "Ini kucing, bunyi kucing "meoww"".
- Abaikan hp semasa anak sedang bercakap, kerapkan mendengar dan melayan.
- Banyakkan rangsangan deria rasa makanan, seeloknya buah dan sayur yang pelbagai.
- Jangan cakap pelat dengan anak 😷

Point paling penting dalam merangsang percakapan anak adalah ELAKKAN GANGGUAN GADGET ATAU TELEVISYEN, banyakkan masa bercakap dengan anak. Ada yang mengadu dengan saya,

Client: "Anak saya speech delay, tapi saya selalu bercakap dengan dia".

Saya: "Berapa jam buka tv dan gadget di rumah?"

Client: "Memang kerap buka, tapi anak saya tak tengok pun tv".

Jadi mana silapnya? Ok, anak bawah umur 1 tahun akan menyerap segala bentuk rangsangan yang ada terutamanya bunyi sebab bunyi ada dimana-mana. Walaupun kita kerap bercakap dengan mereka, tapi dengan ada 'background" tv walaupun mereka tak tengok tetap dikira gangguan. Anak jadi susah untuk fokus bunyi mana yang sepatutnya didengar dan tidak patut (auditory filtering).

Sudah ada kajian pada awal tahun ini terhadap kesan penggunaan gadget terhadap 900 bayi 6 bulan hingga 2 tahun, hasilnya memang terbukti penggunaan gadget boleh meningkatkan risiko masalah lewat bercakap. Setiap 30 minit terdedah dengan gadget meningkatkan 49% risiko lewat bercakap (expressive speech delay).

Dalam menjayakan setiap tahap ini memerlukan kerjasama semua 7 komponen sensori, kalau salah satu komponen sensori yang terlebih atau terkurang akan menyebabkan anak mengalami kecelaruan sensori. Sebab itu dalam tips di atas ada saya masukkan kerap mengurut bayi dan sebagainya 😊

Selalunya anak yang lewat bercakap memang akan ada masalah kecelaruan sensori, jadi disarankan mak ayah untuk berjumpa occupational therapist (OT) untuk penilaian sensori supaya rawatan yang bersesuaian dapat dilakukan secepat mungkin. Saya ada menyediakan perkhidmatan OT di Selayang, sesiapa berminat boleh pm saya.

Kalau saya buat kelas merangsang perkembangan bayi untuk ibu bapa baru atau bakal ibu ada tak yang berminat? Kalau minat, boleh taip "Nak" dan nyatakan lokasi 😍

Dialu-alukan untuk "Share", "Follow", "Like", tag pasangan dan save page Maryam Jamadi untuk mengetahui isu parenting dari perspektif Occupational Therapist.

Terima kasih, semoga bermanfaat ☺

Maryam Jamadi
Occupational Therapist / Terapis Carakerja

Powered by Blogger.